Предлошка:Главна

Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „[[{{{1}}}|{{{1}}}]]“.

КористењеУреди

Кога во некоја статија има премногу заглавија, обично заглавијата содржат општи и ограничени информации за темата што ја обработуваат. За да поставите врска до главната статија за темата на заглавието, се користи овој шаблон.

Начин на користењеУреди

Под насловот на заглавието, едноставно додадете го следново:

{{Главна|Име на статијата}}

Исто така, можете да поставите врски до повеќе статии, најмногу 10:

{{Главна|Статија1|Статија2|Статија3|Статија4|Статија5|Статија6|Статија7|Статија8|Статија9|Статија10}}


Можете да ставите и изглед на врските:

{{Главна|Име на статија1|Име на статија2|l1=Изглед на врската1|l2=Изглед на врската2}}

ПримериУреди

Код Ефект
{{Главна|Телефон}}
Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Телефон.
{{Главна|Телефон|Комуникација|Мобилен телефон}}
Crystal Clear app xmag.svg Главни статии: „Телефон“, „Комуникација“, и „Мобилен телефон.
{{Главна|Скопски земјотрес 1963|l1=Скопски земјотрес}}
Crystal Clear app xmag.svg Главна статија: „Скопски земјотрес.

Видете уштеУреди